
Wilt u zelf een houten vloer in uw huis leggen? Dat is een leuke uitdaging. En als het uiteindelijk gelukt is geeft de vloer nog meer voldoening. Bij het zelf leggen van uw parketvloer is een goede voorbereiding essentieel. Welke ondervloer heeft u, wat wordt de legrichting, en hoe gaat u de parketvloer monteren? In deze blog geven we 3 belangrijke tips, zodat u uiteindelijk volop kunt genieten van uw zelf gelegde parketvloer.
Belangrijk is om parket te leggen op een egale ondervloer. Loop de vloer eerst na en repareer waar dat nodig is. De meeste ondergronden zijn van beton, hout of spaanplaat:
Wanneer u de betonnen vloer naloopt vindt u waarschijnlijk mindere plekken. Gaten en oneffenheden werkt u weg met een reparatiemortel. Is de vloer daarna nog niet helemaal vlak? Geen probleem, met egaline maakt u de vloer helemaal strak.
Gaat u de parketvloer op een houten ondergrond leggen? Dan is het belangrijk om uitstekende spijkers en schroeven vast te zetten. Komt u losse planken tegen? Spijker of schroef deze goed vast. Schaaf en schuur daarna de vloer voor een mooi vlak resultaat.
Heeft het schaven en schuren niet het gewenste egale resultaat? Leg er spaanplaten overheen en schroef deze vast. Zorg voor een halfsteensverband voor een sterk geheel. Hierbij worden de stroken in rijen gelegd, waarbij er een overslag is van een halve plank.
Om een parketvloer goed te leggen zijn er nog een aantal belangrijke stappen te nemen:
Bepaal van te voren de legrichting van uw vloer. Heeft u een lange woonkamer? Leg het parket dan in de lengte neer voor een optisch langere ruimte. Wilt u het parket diagonaal leggen of in visgraad? Dit geeft een gaaf resultaat, maar het levert wel meer snijverlies op. Laat u vooraf goed informeren voor het leggen van uw parket of schakel een specialist in.
Wist u dat een parketvloer eerst moet acclimatiseren in uw huis? Misschien niet bij stilgestaan, maar laat het parket 48 uur op de juiste temperatuur komen. Belangrijk: leg de parketten horizontaal op de vloer, anders kunnen de delen kromtrekken. Ook mag de ruimte niet te vochtig zijn. Ga dus nooit parketleggen vlak na het stucen. Dit kunt u meten met een hygrometer. Ligt de vochtigheidsgraad tussen de 50% en 70%? Dan staan alle seinen
op groen.
Hout is een prachtig natuurproduct. Dat betekent dat niet iedere plank uit de verschillende pakketten exact hetzelfde is. Mix de planken van de pakketten dus door elkaar heen. Zo zorgt u voor een levendig geheel en creëert u een eigen sfeer.
Het is zover, u kunt het parket gaan leggen. Een parketvloer legt u op twee manieren: zwevend of verlijmd. Deze keuze is mede afhankelijk of u in een bovenwoning woont of beneden.
Woont u in een appartement? Dan zijn er vaak eisen gesteld voor wat betreft het voorkomen van geluidsoverlast. De vloer mag niet direct op de ondervloer worden gelegd. Dit is direct ook de voornaamste reden voor zwevend leggen. Koop een ondervloer met een dampdichte laag en een isolerende en geluidswerende werking. Daarbij is de isolatiewaarde belangrijk. Laat u vooraf informeren hoe hoog dit moet zijn.
Zorg dat de ondervloer haaks ligt t.o.v. het parket. Leg banen over de vloer met een overlap van 10 cm over de andere. Dan is het zover. De parketvloer kunt u erop leggen. Overweeg de kopse kanten te lijmen voor een sterker geheel.
Is de ondergrond van beton of spaanplaat? Dan kunt u de vloer rechtstreeks op de ondergrond verlijmen. Smeer het parket in met lijm met behulp van een kam. Ook hier is lijmen op de kopse kanten aan te raden.
Legt u de vloer op spaanplaat? Nagel de vloer, naast het lijmen, vast. Sla met een drevel de spijkers schuin in de messing. Denk ook altijd aan de uitzetvoeg tussen de muur en het einde van de vloer. Hout kan namelijk gaan uitzetten. Tot slot, laat u altijd goed informeren welke lijm u dient te gebruiken voor de ondergrond.
Wilt u de parketvloer toch liever laten leggen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Tijdelijk bieden we 10% korting op alle renovatie werkzaamheden. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.