Vergunning verbouwing huis

Aanbouw

Een aan- of uitbouw is een bouwwerk dat u tegen uw bestaande woning aanbouwt en dat direct in verbinding staat met het woonhuis. Dit kan een garage of een berging zijn, maar ook een uitbouw van uw woonkamer in de vorm van een serre of een uitbouw aan de keuken.

Belangrijk is waar u de aan- of uitbouw wilt bouwen. In de regel geldt, dat alles wat grenst aan de openbare ruimte (weg of groen), zoals voorkant en bij een hoekwoningen de zijkant een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een uitbouw aan de voor- of zijkant van de woning meestal niet bouw vergunningsvrij worden gebouwd.

Dakkapel of dakopbouw

Ook hier is belangrijk waar u de dakkapel of dakopbouw wilt laten plaatsen. Voor de voorzijde geldt hetzelfde als bij een aanbouw. U heeft meestal vergunning nodig. Een dakkapel aan de achterzijde kan in sommige gevallen wel zonder vergunning geplaatst worden.

Als u op deze link bouwvergunning klikt, wordt u doorverwezen naar de site van VROM. Hier kunt u na het invullen van een paar vragen betreffende de geplande verbouwing direct zien of u een vergunning bij de gemeente aan moet vragen voor de gewenste verbouwing voor uw huis.